crvena

Jedriličarski klub "Sv. Nikola"
Dom tehničke kulture,

Aleja M. Ljubeka 5
ŠRC Jarun, 10000 Zagreb

 


TEČAJEVI I ISPITI ZA MORNARIČKA ZVANJA

Tečaj i ispit za VODITELJE BRODICA kategorije " A" i "B"


ispituIspitu za Voditelja brodice kategorije "A" može pristupiti građanin s navršenih 15 godina života. S položenim ovim ispitom građanin je osposobljen za upravljanje (zapovijedanje) brodicom duljine korita do 7 m. i s pogonom na jedra ili motorom porivne snage do 15 kW. Područje plovidbe bit će mu naznačeno u Plovidbenoj dozvoli brodice gdje se prema veličini i konstrukciji plovila (brodice) određuje ili ograničava područje plovidbe na 1 ili 3 nautičke milje daleko od obale kopna ili otoka teritorijalnih voda R.H. Osoba s navršenih 16 godina života ima pravo pristupiti ispitu za Voditelja brodice  "B" kategorije. Voditelj brodice ove kategorije,  do svoje navršene 18. godine života ima ograničenu snagu pogonskog motora do 18 kW.  Nakon navršenih 18 godina života pa do kraja svoga života nema ograničenja snage pogonskog motora a ima pravo ploviti sa svakim plovilom koje je upisano u očevidnik brodica. Područje plovidbe je 6 nautičkih milja od obale i obale otoka ( ukupno 12 NM ) Brodicom se naziva plovilo s pogonom na jedra ili motorom, do 12 m. dugog korita ili 15 GT prostornosti a smije prevoziti najviše do 12 osoba. Voditelj brodice kategorije "B" može zapovijedati i plovilom-jahtom do 30 BT (bruto tona) ako je rabi za osobne potrebe  a unajmio ju je u čarteru.

A sada evo naputka gdje i kako se možete osposobiti za Voditelja brodice - odnosno, pripremiti za polaganje VB ispita.

Možete to u našem „Jedriličarskom klubu Sv.Nikola" ovdje u Zagrebu na Jarunu s predavačima dugogodišnjim iskusnim nautičarima-moreplovcima koji će vas pripremiti za ispit. Tečajeve održavamo jednom do dva puta mjesečno. U dogovoreni dan u tjednu – a to je redovno SUBOTA, od 08,00 sati su prijave a u nastavku su predavanja koja s pauzama traju do 18,30 sati. Ispiti se obično održavaju nakon 5 dana, ČETVRTKOM u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture u Zagrebu – Prisavlje 14, s početkom u 16,30 sati.

capt

Imamo i repetitorij ( skriptu ) i CD, za one pristupnike koji nemaju nikakve literature iz koje bi kod kuće ponavljali i učvršćivali znanje. Pisana je prema ispitnim pitanjima i u skladu s najnovijim promjenama ispitnog programa pa se razlikuje od zastarjelih priručnika koji se eventualno mogu nabaviti u knjižarama. Skripta kasnije služi i kao podsjetnik u plovidbi. Dodani su još neki savjeti mimo ispitnih pitanja a koji sigurno mogu dobro doći svakom nautičaru.  Skripta i animirani CD (rad na pomorskoj karti, izbjegavanje sudara, vezanje mornarskih uzlova i drugo) što je za našu internu uporabu, za naše polaznike tečajeva, i ne može se nabaviti izvan našega kluba. Imamo i odgovarajuća učila koja nam pomažu u boljem svladavanju ispitnog gradiva a predavanja su popraćena projekcijom slika iz predmetne nastave.


PRIJE POČETKA ISPITA MORAJU BITI SREĐENI DOKUMENTI ZA PRISTUP ISPITU. TO JE KOMPLET KOJI SE SASTOJI OD:

1. Ispunjenog obrasca-zamolbe pristupa ispitu s nalijepljenom taksenom markom u iznosu od 35,00 KN.

2. Pristupnici VB ispita kategorije „A“: - Prilažu presliku osobne iskaznice – obje strane. Inozemni državljani prilažu presliku (fotokopiju) putovnice (pasoša).

3.  Pristupnici VB ispita kategorije „B“: - Prilažu presliku osobne iskaznice (obje strane), inozemni državljani prilažu presliku (fotokopiju) putovnice (pasoša), i tko ima presliku potvrde o položenom ispitu pružanja prve pomoći. Priznaje se i preslika vozačke dozvole cestovnog motornog vozila. Tko nema ništa od toga - polaže i taj predmet.

4. Pristupnici DOP ispita ( Dopunski ispit pomorske radiotelefonije ) koji imaju položen VB ispit vrijedeći za kategoriju „B“ od ranije, kada radiotelefonija još nije bila obvezna – sada to moraju nadoknaditi. Za taj ispit treba priložiti osim navedenog pod rednim brojem 1.i 2.: Prilažu STARO UVJERENJE o osposobljenosti za voditelja brodice ili presliku uvjerenja-svjedodžbe položenog ispita „Mornar motorist“

5. Svoje dvije fotografije dimenzija 3x2,5 cm. Fotografije ćete priložiti na dan ispita. Na jednoj na poleđini, običnom olovkom ( NE KEMIJSKOM ) ispišite ime i prezime.

U subotu na tečaju, ispunit ćete zamolbu za pristup ispitu. Dobit ćete pisani naputak za uplate u državni proračun za pristojbe i za Vaše uvjerenje o položenom ispitu kao i napisani naputak o dostavljanju svih tih dokumenata u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Zagreb, Prisavlje 14 - DO ODREĐENOG ROKA. Popis svega potrebnog što treba priložiti je također naznačeno i na Zamolbi - formularu za pristup ispitu.

Tečaj održavamo u Domu tehničke kulture na Jarunu gdje je i sjedište J.K.Sv. Nikola. Dom je smješten na zapadnom čelu velikog jezera. To je niska zelenkasta zgrada s velikom razgranatom radioamaterskom antenom ( strši kao nekakva građevinska dizalica iznad krova ) a do same zgrade je natkriveno parkiralište Preko puta obilazne ceste oko Jaruna je konjički klub. Evo još jednog podatka za lakše pronalaženje zgrade Tehničke kulture na Jarunu. Nakon ulaza na RSC Jarun kroz "zapadni ulaz" koji se nalazi na kraju ulice Hrvatskog sokola, skrenut ćete obilaznom cestom desno uz veslačku stazu – što je preko puta tribina koje su s druge strane vode na otoku Trešnjevka. Kada ćete doći do "žutih" zgrada gdje su smješteni veslački klubovi, cesta skreće prema jugu. Prema Savi. Tu se ubrzo odvaja put ka mostiću kojim se dolazi na otok "Trešnjevka" gdje je prilaz upravnoj zgradi RSC-a i tribini. Vi ćete produžiti ( nećete skrenuti na mostić - na otok ) dalje na jug dvjestotinjak metara - gdje se nalazi lijevo od kružne ceste oko RSC-Jaruna, zgrada s prije spomenutom antenom i onom nadstrešnicom na parkiralištu a s desne strane ceste je ograđeni prostor konjičkog kluba. Ako sasvim na kraju ovog naputka kliknete na "POČETNA STRANICA" i onda i na sliku jezera animirana zastavica pokazat će Vam put do Doma tehničke kulture na Jarunu. Osim toga - na telefonski broj mobitela na kojem možete svaki dan od 16,00 do 18,00 sati dobiti podrobne sve informacije o ovim tečajevima i ispitima - možete zatražiti pomoć ako se izgubite po Jarunu! To su brojevi: 098 765 969 ili 099 2618 873.

Mi organiziramo ove tečajeve i ispite u ovom klubu uz ostalo, kao što su škole jedrenja, treninge za regate, odlaske i sudjelovanja na regatama i drugo - kao dio naše društvene djelatnosti širenja tehničke kulture i širenja našeg kruga ljubitelja plovidbe, jedrenja, mora i prirode - kruga klupskih i uopće kolega nautičara. Zato je ovaj tečaj i ispit kod nas troškovno najpovoljniji u našem gradu a mi ćemo Vam s radošću izaći u susret, da to uspješno obavite. U ukupan trošak ubraja se: Akontacija klupske članarine, prema kojoj onda imate pravo na besplatan tečaj za voditelja brodice ili za dopunski ispit pomorske radiotelefonije. Zatim ovdje je trošak za taksenu marku i pristojbu za pristup ispitu, što ide u državni proračun. U nastavku Vam je ukupan iznos troškova po kategorijama ispita a bez literature koju ste možda nabavili negdje drugdje.

Za samo 180,00 KN akontacije klupske članarine, pokrivamo sve troškove priprema i održavanja tečajeva za voditelje brodica.

UKUPAN TROŠAK ZA TEČAJ I ISPIT - za državljane RH iznosi:

Za tečaj i ispit voditelja brodice kategorije „A“ ukupno:  390,00 KN

Za tečaj i ispit voditelja brodice kategorije „B“ ukupno:  655,00 KN

Za tečaj i dopunski ispit (pomorska radiotelefonija) ukupno: 275,00 KN

Invalidi domovinskog rata oslobođeni su prilaganja taksenih maraka (biljega) na svim ispitima i za toliko im se smanjuje ukupni trošak. Molimo dodati fotokopiju dokaza o statusu u HRVI.

Građani inozemnog državljanstva plaćaju pristojbu samo za pristup ispitu uvećanu za 100%. Kod nas ne možete "peglati" svoje bankovne kartice. Zato molimo, pripremite gotovinu. Ako ste se dakle odlučili za polaganje nekog od gore navedenih ispita - najavite nam to molimo telefonom, kako bismo Vam osigurali mjesto u predavaonici. Uzimamo naime toliko kandidata koliko imamo stolova ( i stolaca ) u predavaonici. Prijave za tečaj možete obaviti telefonom na broj 098 765 969 ili 099 2618 873 svakog dana od 16,00 - 18,00 sati ili na E-mail: prijava@voditelj-brodice.com

Dakle, očekujemo Vas s dobrodošlicom na Jarunu, u klubu, na tečaju i na kraju s uspješno položenim ispitom za zapovjednika brodice !
Zamolbu (formular) dobivate i ispunjavate u subotu prije početka predavanja. Pripremite svoj OIB.
    


I još jedno upozorenje:Događa se naime, da se kandidati za tečaj i ispit uredno prijave telefonom i budu na popisu a onda u određenu subotu NE DOĐU a da nisu prije otkazali svoje sudjelovanje. Dakle, za njih je bilo rezervirano mjesto na tečaju do popunjenja , pa nismo mogli primiti kasnije prijavljene pa se događalo da su mjesta ostala ne popunjena. Moramo nekako to u buduće izbjeći. Pokušavamo to na način da, evo i ovim putem obavijestimo i zamolimo građane koji su se prijavili za tečaj, da u tom tjednu ( ponedjeljak, utorak, srijeda), a najkasnije u četvrtak u vremenu od 16.00 do 18.00 sati potvrde svoje sudjelovanje na tečaju. U protivnom bit će brisani s popisa a bit će dodani oni koji će se javiti u petak. Preporučamo u petak od 14,00 pa sve do 18,00 sati nazvati zbog provjere da li će se tečaj održati.

dvoje Molimo građane za razumijevanje ovoga pokušaja uvođenja potrebnog reda u popis pristupnika tečaju Voditelja brodica a na što nas obvezuje i planiranje termina pristupa ispitu, koji određuje Ispitno povjerenstvo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH. Ostaje još problem. Ako se dogodi, da je premali broj kandidata za tečaj, potvrdio svoje sudjelovanje – odgađamo tečaj za slijedeći termin. To možemo znati tek u petak u poslijepodnevnim satima i tada to možete provjeriti i saznati da li je netko odustao pa da vi upadnete. I još jedna napomena; tečaj će se s pauzama u subotu oduljiti sve do 18:30 sati. Mi ćemo ponuditi kavu i neke kekseke a to je premalo onima koji vole više i redovno jesti. Zato ponesite sendvič! Molimo za dolazak na tečaj na vrijeme! Pristupnike koji će kasniti nećemo moći primiti jer bi to remetilo predavanje.            

Tečaj za voditelje brodice odgoden je do daljnjega.

 

 

I još jednom na kraju kontakt broj telefona: 098 765 969 ili 099 2618 873 od 16,00 do 18,00 sati ili E-mail: prijava@voditelj-brodice.com

 

 Dobro došli u svijet nautike, mora i plovidbe !

  POČETNA STRANICA
..